Няколко лесни стъпки за добра физическа форма

Наистина ли добрата физическа форма е даденост по рождение, или всеки с малко воля може да се сдобие със здраво и балансирано тяло? И макар отговорите на този въпрос да са строго индивидуални, едно е сигурно – с търпение и постоянство можем да се погрижим за себе си и в крайна сметка да се чувстваме удовлетворени. 

Физическите занимания, режимът на хранене и сънят са сред водещите фактори за нашето тяло и съответно за грижите за здравето. Оттук и взаимовръзката между дългото работно ежедневие пред компютъра, застоялия начин на живот и спада на енергия, които се отразяват с дълготраен ефект както на физическо, така и на емоционално ниво. 

Ето защо си струва именно в тази насока да вложим усилия, като стъпка по стъпка опитаме да променим тези навици. Дори да нямате възможност и желание да отделяте време във фитнес залата, няколко прости стъпки могат осезаемо да променят начина, по който се чувства вашето тяло. Например – можете да ходите повече време пеша, като слезете една спирка по-рано от автобуса; можете да не ползвате асансьора в офиса, а бавно да изкачите стълбите; в свободното си време е препоръчително в максимална степен да се радвате на въздуха на открито в паркове или в извънградска среда. И не на последно място – на тонуса и доброто настроение влияе също вкусната и здравословна храна, приготвена с усмивка и увереност, че по-най-добрия начин отговаряме на естествените потребности на нашето тяло.

Подобен казус е засегнат и в един от епизодите на риалити сериала „София – Ден и Нощ” по Нова, вижте повече във видеото.

Снимка: Thinkstock