Пет дни българска столица е домакин на Световното първенство за бармани

 

Едни от най-добрите майстори на коктейли от цял свят са на Световното първенство за бармани в София. От 10 октомври в продължение на пет дни българска столица е домакин на форума, пише БГНЕС.

 

За домакинство на шампионата България се е преборила с Швейцария, Израел и Италия. От събота до четвъртък у нас ще премерят майсторлък 120 бармани от десетки държави в два стила. Първият е класически с 6 категории. Втория стил е Флеър – това е атрактивното жонглиране. Двама са състезателите от България – по един участник и в двата стила.

 

"Мода в коктейлите винаги е имало и ще има. Тя се диктува от големите компании – алкохолни и безалкохолни, и ако искат да наложат някакъв продукт, измислят нови рецепти. В момента се набляга на вкусове, които не са специфични за коктейли – на чесън, шоколад с чесън”, разказа Пенчо Пенчев, президент на Българската асоциация на барманите. 

 

В момента са на мода коктейлите, които са възможно най-прости за приготвяне и всеки може да си ги направи у дома. В пиенето на коктейли също има мода, като тя в момента се диктува от по-горчивите напитки, битери и малко по-аперитивни коктейли. 

 

Измислянето на имена на коктейли пък е най-сложната част. Често те се кръщават на любим човек, клиент, или клиент, който си поръчал нещо, което е станало сполучливо.