Бизнесменът стана мишена на втори опит за убийство от 2002 г. насам

 

Алексей Петров е подсъдим по знаковото дело "Октопод". Заедно с петима души, той е обвинен за ръководене на престъпна група за рекет и изнудване. Делото вървя няколко години в Софийския градски съд и беше прекратено, след като съдия-докладчикът по него Румяна Ченалова също се оказа обект на разследване за престъпление по служба.

 

В последните 1-2 години името на Петров като че ли изчезна от сферата на обществения интерес. А темповете, с които това се случи, бяха право пропорционални на отшумяването на скандалите около делото Октопод. 


Процесът започна през 2010 г., когато Петров беше арестуван зрелищно с обвинение, че е лидер на престъпна група, занимавала се с рекет и изнудвания.

 

След десетки заседания и прехвърляне от една на друга съдебна инстанция,  делото беше върнато отначало. А едно от основните обвинения - в изнудване, отпадна. 


В последните години Алексей Петров редуваше съдебните дела с изнасяне на лекции по сигурност, дори издаде учебник. 

 

Нападението от сутринта е третата стрелба по Петров. През 2002 г. той  беше прострелян в гърдите и крака с автомат. Така и не стана ясно кой е атентаторът и каква причината. Неофициално се говореше, че става въпрос за разчистване на сметки при преразпределението на охранителен и застрахователен бизнес. 


През 99-та година бившата барета отнесе куршум в крака след скандал с Кирил Киров - Японеца. Версията тогава беше, че пистолетът е гръмнал случайно. 


Иначе цялата кариера на Алексей Петров е свързана със службите - работел е в Шесто управление на ДС, после - в специализирания отряд за борба с тероризма.

 

През 93-та година е сред основателите на фирмата "Будоинвест". Три години по-късно - на "Аполо и Болкан", където се присъединяват Златомир Иванов-Баретата и Румен Николов-Пашата. През 2001 г. е сътрудник на контраразузнаването, до 2008 г., когато агентът под прикритие е осветлен от тогавашния вътрешен министър Румен Петков.

 
Няколко месеца по-късно Алексей Петров вече е съветник на председателя на ДАНС. По-късно - в качеството си на "лоялен граждан" предава на премиера Борисов папка със секретна информация. Именно за нейно загубване съдят бившия премиер Сергей Станишев.

 
Така името на главния заподозрян по делото "Октопод" през годините винаги се появява до хората във властта.