След 10-и клас учениците ще имат повече часове по профилиращите предмети

 

Реформа в образованието! Увеличават часовете по част от предметите  в училище. За сметка на това други ще бъдат орязани. Това обявиха от образователното министерство след края на обсъждането на новите учебни планове, които създадоха много напрежение в обществото. 

 

Увеличават се часовете по български език, математика, по чужди езици. Тук трябва да обърнем внимание, че броят на часовете ще е различен според профила на училището. 

 

Намаляват се часовете по информационни технологии, биология, музика и изкуства. Учениците ще имат и 52 часа по-малко физическо възпитание. 

 

Възможно е обаче след време да се стигне и до нов проблем, а именно на част от учениците да им се наложи да кандидатстват след 10-ти клас заради разделянето на гимназията на два етапа. 

 

Експертите от образователното министерство са убедени, че хаос няма да има. За учителите обаче проблем има. 

 

„Възможно е да има прехвърляне на ученици от едно в друго училище”, смята Пенка Ненкова, директор на гимназия с преподаване на чужди езици „Петър Богдан” в Монтана. 

 

Причината е, че след като гимназията бъде разделена на два етапа в 11-ти и 12-ти клас учениците ще имат само шест задължителни предмета. По 20 часа седмично ще учат само профилиращите предмети. 

 

Веселина например мечтае да запише графичен дизайн след края на гимназията. Последните две години обаче изобщо няма да учи рисуване в училище. Така за нея вариантите са два  - или да отиде в друго училище, или в друг град. 

 

В кой клас баба му или някой друг е учил музика и изобразително изкуство в 11-ти и 12-ти клас, ако въобще е имал средно образование”, мотивира се министър Тодор Танев. 

 

Така в 10-ти клас е възможно учениците отново да кандидатстват. Тогава вече с ясната представа коя професия е най-подходяща за тях. 

 

Все пак има ученици, за които по-малкото часове в края на гимназията са добър вариант. А Иван вече е избрал, че за него пътят е един към медицината. 


 
„Подготовката е тежка и изисква доста време, а когато се изучават много предмети, повечето от тях са сложни и е много трудно да се справя човек”, смята ученикът. 

 

И още един риск – догодина учениците в първи и пети клас може да не учат по нови учебници, както беше планирано, защото времето за изготвянето им може да не стигне. 
 

Какво казаха експертите – гледайте във видеата!