Банкнотите също ще се използват

 

Новата монета от 2 лева ще е в обращение от 7-и декември.  Банкнотите също ще се използват, но постепенно ще бъдат изтеглени 42 милиона банкноти.  

 

„Банкнотата от два лева по-бързо се изхабява”, подчерта подуправителят на БНБ Калин Христов. Банкнотите живеят около година и половина, а монетата се изхабява за 30 години. Символ на новите два лева остава Паисий Хилендарски като монетата ще е малко по-голяма от тази от един лев, за да няма измами.

 

Новата монета вече е отсечена.  12 милиона броя са готови да навлязат на пазара, но зависи от търсенето им дали всички ще бъдат пуснати в обращение.  Новата монета няма да прилича и на еврото, за не стават грешки.


След Освобождението са отсечени 48 емисии на монети от два лева. Първата е отсечена през 1882 година в Княжество България и е сребърна. Най-ценната струва десетки хиляди левове. Отсечена през 1916 година, тя  е почти унищожена. Две монети от тогава има един българин в Швейцария и не ги продава. В историята на двулевовите монети има и грешки на БНБ. 
Какви са те – гледайте във видеото!