Причината за това - изказванията му се тълкували като вмешателство

 

Съдиите Румяна Ченалова и Владимира Янева да бъдат издигнати в Съда на Европейския съюз и в Общия съд, за да им се угоди и да "мирнат". Това предложи премиерът Бойко Борисов, уточнявайки че се шегува.

 

От стенограма на Министерски съвет става ясно, че премиерът няма да се изказва повече по правосъдни теми, защото това се приемало за намеса. Борисов дори прави шеговит коментар, че не иска да "опраска" Янева и Ченалова.

 

Още по темата

А поводът за думите му е изказване на заместник-правосъдния министър Петко Петков, че страната има проблем да излъчи генерален адвокат в Съда на Европейския съюз, защото липсват специалисти.

 

„След като ще се тълкува, че да кажеш мнението си, че не ни е добра или не работи добре съдебната система, е вмешателство, защо мониторинговият доклад се изпраща до правителството”.

 

Това каза още министър-председателят Бойко Борисов по време на днешното заседание на кабинета.

 

„Ние като правителство или като коалиция, когато говорим за съдебната система и за реформа в нея, ние не се ли намесваме в нея? Излиза, че това е много грубо вмешателство. В кое сме се намесили ние? Че сме коментирали нещо за Янева и Ченалова, което тогава цялото общество коментираше”, попита реторично той.

 

И допълни: „Ти, ако си съдия, а си съдия, това ще го приемеш ли за директна намеса? Това е мой коментар. Или вие, ако вечер си седнете с приятели или с един и коментирате, че днес Бойко е казал на Министерски съвет еди какво си и някой ви запише и го изкара след това, аз трябва ли да отговарям защо вие сте си говорили за мен? Това вече минава всякакви граници. Ама носили си пари! Като са си носили пари, да отидат да ги арестуват веднага и докато не кажат кой ги е… те нали имат произход, отнякъде са дошли, някой ги е увивал във вестник…

 

Просто и на Христо Иванов му кажете, не искам, не желая, на тема съдебна система, не желая никой да ми казва „Добър ден“. Не желая, толкоз! След като така ще се тълкува, че дори и да си кажеш мнението, че не ни е добра или не работи добре съдебната система – това се тълкува като вмешателство”.

 

А ето как карикатуристът Чавдар Николов видя драмата в съдебната система: