И през 2016 г. партийните субсидии няма да бъдат намалени

 

33 милиона лева! Толкова ще плати държавата догодина за субсидии на политическите партии. Сумата е същата като през отиващата си 2015 година. Защо не се очертават никакви икономии от финансирането за партийните централи, което традиционно дразни избирателите.


Точната сума, с която ще дотираме партиите догодина, е 33 742 302 лева. Направихме отново тази сметка, тъй като парламентът през изминалата седмица отказа да намали държавната субсидия. Така тя остава 11 лева за всеки получен глас на последните парламентарни избори. Предложението на патриотичния фронт да бъде намалена на 6, не беше прието.


С наполовина по-малка субсидия общият размер на парите по партийните каси догодина щеше да бъде малко над 18 милиона лева - тоест почти наполовина. Неосъществената икономия възлиза на около 15 милиона и 300 хиляди лева. Ето аргументите на двете страни в спора.  


„Няма такава държава, която да дава толкова много пари за един глас като субсидия”, коментира съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.


„Аз не смятам, че субсидията е кой знае колко висока”, каза Георг Георгиев от ГЕРБ.


„Примерно, в Германия е едно евро”, добави Каракачанов.


„Германия е с 80 милиона население и около 60 милиона избиратели. Няма как това да бъде аргумент и довод”, конкретизира Георг Георгиев.


„В казармата имаше един лозунг – думата учи, примерът води. На хората им писна само да им говорим”, каза още Красимир Каракачанов.


„Ако видите докладите на всички международни организации за нивата на корупция в България, то не е намаляло, въпреки голямата субсидия”, коментира още Каракачанов.


И тази година вечният спор за субсидиите на партиите остана нерешен. Според противниците им те са нахално високи. Според привържениците - пазят от политическа корупция. Едните ги виждат като разхищение на държавна пара. Другите - като чист и прозрачен механизъм за издръжка на партийния апарат. Едните ги громят периодично. Другите ги обвиняват в демагогия. Яви се обаче и трета гледна точка.


„На практика властта в България почти изцяло се купува вече, а не се печели от избирателите. Това е страшно. Купуването на избиратели, което всички видяхме, не става със субсидия. А с други средства. Това са пари, които идват от черния сектор на икономиката, наркотици, проституция”, каза Румен Гечев от БСП.


С други думи - субсидията си тече, корупцията - и тя. Без да си пречат.


Вижте колко похарчиха партиите за една година: