ГЕРБ да предложи кандидат за правосъден министър, призова Кунева

 

"Движение България на гражданите" очаква ГЕРБ да предложи кандидат за министър на правосъдието и сме готови да участваме активно в обсъждане на кандидатурата", заяви председателят на Движението Меглена Кунева.  

Още по темата

 

"Имаме готовност да инициираме широк дебат за следващите промени в Конституцията", съобщи тя. "Разглеждаме участието на Реформаторския блок в управлението на страната като гаранция за стабилността на институциите. Ще предложим на Реформаторите и ГЕРБ декларация за подкрепа на правителството, съдържаща ясни ангажименти", подчерта тя.

 

"Приетите на второ четене промени в Конституцията са стъпка в правилната посока. Приехме историческия компромис в името на единството на Реформаторския блок. Настояваме съдебната реформа да бъде ускорена и задълбочена и очакваме от следващия правосъден министър да се ангажира с конкретни промени и в конкретни нормативни актове, предложени в конкретни срокове", каза още тя. 

 

„Приетите на второ четене конституционни промени са стъпка в правилна посока. Оценяваме отпадането на тайното гласуване на заседанията на ВСС, разделянето на ВСС на две колегии и засилването на правомощията на Инспектората към ВСС”, отбелязват от „Движение България на гражданите”.

 

От Движението настояват съдебната реформа да бъде ускорена и очакват от следващия министър на правосъдието:

- Да се ангажира с конкретни промени в конкретни нормативни актове, 
предложени в конкретни срокове; 
- Да предложи ясна йерархия на промените;
- Да се ангажира с намирането на достатъчна парламентарна подкрепа за 
тези промени.

 

Текстът на декларацията ще бъде обсъден на утрешното заседание на Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Кредитът на доверие към правителството се засвидетелства за следващите шест месеца срещу реформи в сферите като правосъдието, образованието, здравеопазването.

 

Правосъдният министър Христо Иванов подаде оставка на 9 декември: