Той ще бъде отбелязан във всички големи български курорти

 

Днес празнуваме Деня на снега. Световният ден на този климатичен феномен ще бъде отбелязан във всички големи български курорти. Намаления в хотелите, безплатни уроци по ски и още празнични изненади.


„Смисълът на този ден е да се популяризират ските. Това е един от най-известните спортове. Боровец вече доби зимна обстановкаи интерестоно е, че все повече чувам, че ските се популяризират в България”, коментира за „Събуди се” Петър Попангелов.


В момента вали сняг на Боровец. Пътищата продължават да се почистват, но е неолходимо шофьорите да карат внимателно.

 

 

„Това е страхотна тръпка и адреналин и се усеща чистият въздух, просто е уникално”, казва ски учителят Румяна Антонова.


Радостта от снега, обаче често води до травми. За да не изпадаме в подобна ситуация трябва да спазваме някой правила за безопасност. Първо -екипировката. Второ - да караме според възможностите и времето.


„Това, което аз знам с малкия си опит, че винаги задния пази първия. Хората се надценяват”, на мнение е скиорът Красимир Младенов.


„Виждам невиждани камикадзета, които хвърчат по пистата, затова ние имаме ски патрули, които ги спират, предупреждават ги”, обяснява Иван Обрейков, маркетинг-директор на ски зоната.
Трето - да можем да падаме правилно.


„Тогава, когато не владее човек ските, най-добрият начин за спиране е падането. Като правилно трябва да се падне на снега.Тазът да се свали най-близко до ските, като тазът се поставя най-напред на снега и след това краката, коленете и ако може главата да се предпази да не се удря в снега”, съветва Георги Главчев, сноуборд и ски учител.


А за допълнителна сигурност, стълбовете около пистите са облечени с дунапрен. И все пак дори омекотения удар може да бъде фатален за скиора, ако той е карал твърде бързо.

 

По темата работят Данаил Глишев и Екатерина Николова

 

Вижте в нашата галерия красивите картини, които рисува снегът!