Очаква се във високите райони да стане много студено

При обилен снеговалеж като този в момента има сериозна опасност от лавини. За момента опасността отива към трета степен, т.е. значителна степен. Опасни са север-североизточните склонове и източните склонове на планините, тъй като там има сериозни снегонавявания. Това заявиха от Планинската спасителна служба.

Още по темата

 

Обстановката в планините е по-скоро лоша. Сняг вали навсякъде, но температурите са високи, което е предпоставка също за лавини. По високите части усещането е по-скоро за мъгливо време заради облачността.

 

Очакванията са и температурите да паднат значително и да стане много студено. Определено времето не е подходящо за туризъм в планините, особено в по-високите части. Условията под 1000 м са далеч по-добри.

 

От ПСС допълниха, че новият сняг е натрупал 15-20 см, но снегонавяванията на места са над 40 см.

 

В планината ше има много сняг, температурите ще паднат значително. Туристите трябва да се движат само по зимните маркировки и да избягват участъците, където има повишена опасност от лавини. Освен това трябва да знаят, че маршрут, който обикновено изминават за определено време, сега ще го изминават много по-бавно, защото ще проправят пъртина. Важно е и да бъдат със ски или снегоходки, а ако не са - трябва да имат поне гети върху обувките си, за да си запазят краката сухи.

 

„Подхождайте с голямо внимание към местата, на които възнамерявате да карате и избягвайте широки и открити склонове във високите части на планината. Моля отчитайте факта, че през изминалата седмица се наблюдаваха нестабилни слоеве в снежната покривка, навявания и дори спонтанно паднали лавини на източните склонове в Рила и Витоша”, предупреждава и Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил, цитирана от БГНЕС.