Енергийните дружества пресмятат, че големите студове и празниците са довели до по-сериозно потребление

 

Значително по-високи сметки за ток за януари. Енергийните дружества вече пресмятат, че големите студове и празниците са довели до по-сериозно потребление, което съвсем скоро ще видим и във фактурите си. 

 

Абонатите на ЧЕЗ в Западна България трябва да си приготвят средно по 63 лева за ток, което е с 23 на сто повече от миналия януари.

 

За абонатите на EVN в Югоизточните райони на страната средната стойност на фактурите за консумирана електроенергия при битовите клиенти за януари е 72,38 лв. с ДДС. Това е малко по-ниско спрямо средната стойност на фактурата за януари 2015 г., когато е била 73,80 лв. С други думи - средната стойност на фактурите за януари 2016 са по-ниски с 1,42 лв. или 1,93% спрямо фактурите за януари 2015.

 

Клиентите на ЕНЕРГО-ПРО в Североизточна България ще платят средно по 44 лева, което е с 6 % по-малко от миналия януари, но със сигурност е повече от сумата, която са платили през декември.   

 

Отчетите продължават и в момента, но вече е ясно - през февруари ще платим повече. А причините са януарските празници, когато сме прекарали по-дълго време вкъщи и сме ползвали повече ток. И не само.   

Още по темата

 

„Януари спрямо декември беше доста по-студен, имаше рязка промяна в температурите, тези пикове в температурите предполагат и пикове в потреблението за отопление”, обясни Тодор Матев, дирекция „Обслужване на клиенти” в ЧЕЗ.

 

А тенденцията е все повече хора да се отопляват на ток. Тодор Матев разказва, че е на парно, но заради малкото им дете включват печка. Това се е отразило и на неговата сметка. 

 

„Сметката ми се увеличи с 20 лева последната фактура и аз съм от тези клиенти на ЧЕЗ, които хванаха и двата студени периода и Нова година и тази седмица. Тези клиенти всъщност ще имат по-голяма разлика спрямо предходния месец”, обяснява Тодор Матев. 

 

Други ще платят по-солени сметки , без да са ползвали повече ток. Примерът -  Челопечене. Там от години токът постоянно спира. А последствието - електрическите уреди изгарят. 

 

От ЧЕЗ уточняват, че от началото на годината има 11 прекъсвания на тока в квартала. Някои са заради планирани ремонти. Други обаче заради кражби.  Дружеството обещава през пролетта да започне модернизация на възлова станция в района и проблемът, поне частично, да бъде решен.