Новината бе публикувана от проправителствени издания

 

 

Ахмед Доган и Делян Пеевски са със забрана да влизат в Турция. Новината съобщиха турски издания, близки до властта в Анкара.

 

Турското посолство в София излезе с противоречиви съобщения по темата. Но в крайна сметка официалната позиция е - нито потвърждават, нито отричат.  

Още по темата

 

Слух, че Ахмед Доган ще се окаже нежелан на турска територия се появи още преди десетина дни. Информацията днес не пристигна по официален път, а чрез публикации в турските медии. В тях подробно се проследява цялата сага с труса в ДПС от навечерието на Коледа, в който трус Турция като че ли се превърна в основна разделителна линия.

 

Вестта, че Ахмед Доган и Делян Пеевски ще получат черни печати в паспортите, ако поемат към Турция, беше съобщена от телевизия „Стар” и препечатана от проправителствения вестник „Сабах”. Според двете публикации причина за решението на турските власти са „антитурските позиции на Доган след кризата със сваления руски самолет”.

 

 Източник на информацията и в двете издания липсва. А това даде възможност на ДПС да отклони въпроса. 

 

Трябва да видим някакъв официален документ. Към момента това са само медийни спекулации”, заяви съпредседателят на ДПС Четин Казак.

 

Делян Пеевски обаче не дочака да види черно на бяло. В писмо до медиите от първо лице единствено число той заяви, че решението на Турция очевидно е реакция срещу поведението на ДПС като българска партия. А с действията си Ахмед Доган постигнал целта си да защити националния интерес. 

 

  

Highslide JS

 

Последната топка Пеевски хвърля към изгонения от ДПС Лютви Местан, който, по думите му, води антибългарска политика с подкрепата на турската страна.


 
„Смятате ли наистина, че това може да бъде сериозно доказателство, с което да се обясни едно ограничаване на влизане в страна?”, запита независимия вече народен представител Хюсеин Хафъзов.

 

Приближеният до Местан депутат заяви, че е изненадан от решението на Турция и няма обяснение за него. Отрече и всякаква намеса. 

 

Това, че имаме някакви нелоши, както ги окачествявате, контакти в Турция, не означава, че знаем какво се случва в Турция. Най-вероятно има някакви засегнати интереси или информация, с която ние не разполагаме. Или ако разполагаме, не вземаме адекватни мерки. Имам предвид българската държава”, допълни Хафъзов. 

 

 

Видео: БГНЕС

 

 

А докато Турция реши да наказва Ахмед Доган, у нас го награждаваха. Макар да не се е появявал публично от 3 години, той беше отличен за изключителен лидерски принос към държавността. Призът на името на Стефан Стамболов му бе присъден от Института за изследване на лидерството с председател бившият ръководител в Държавна сигурност Димитър Иванов. Доган не получи наградата си лично.  

 

 

Репортер: Нихал Йозерган, Калина Влайкова