Разследване на Нова установи, че храната за бежанците се купува на завишени цени

 

„Очакванията са, когато се харчат държавни пари, да се обявяват конкурси и да се търси най-добрата оферта, най-изгодната цена. Това не се случва в Агенцията за бежанците от доста време”, коментира в студиото на „Здравей, България” разследващият журналист Генка Шикерова.

 

Още по темата

„В агенцията обществени поръчки за доставка на храна в последните няколко години няма, има само пряко договаряне с фирми”, подчерта тя. „Според мен парите ни не се харчат рационално”, коментира Генка Шикерова.

 

Разследване на Нова телевизия установи, че Агенцията за бежанците купува на завишени цени храната за мигрантите. Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки.

 

През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.

 

При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните.

 

Проста сметка само за няколко артикула показва, че за храната на бежанците данъкоплатецът е платил със 130 000 лева повече в сравнение с пазарните цени на едро. Храните са поръчани на две фирми “Аллур” и “Оримекс”. Според Агенцията за бежанците са избрани, защото само те не са обжалвали обявената по-рано обществена поръчка.

 

 

Още за скъпите храни за бежанците в неделя - след Новините!