Очаква се срещата да е съдбоносна за членството на Великобритания

 

Tемата с бежанците е сред водещите на предстоящия извънреден Европейски съвет в

Още по темата

Брюксел. Очаква се срещата да е съдбоносна за членството на Великобритания в Общността. 

 

Лондон настоява за изключение от общите правила -  като например да даде по-малко права за имигрантите. Иначе е възможно напускане на Съюза. A тези условия не са по вкуса на държави като Франция, Испания и Полша.

 

Дейвид Камерън може да се надява на отстъпки  за някои икономически, валутни и данъчни политики, но препъни-камък  се оказват  социалните помощи за имигранти с ниски доходи и добавките за децата им.  Лонон иска да ограничи правата за помощи само за тези, които вече са работели в Обединеното Кралство поне 4 години.

 

"Исканията на Камерън далеч не са валидни само за Великобритания. В някои отношения, дори обратното. Много от тях са оправдани и необходими", коментира германският канцлер Ангела Меркел. 

 

Другата спорна тема е опазването на границите на ЕС. Страните от Вишеградската четворка настояват за изграждане на резервна защитна линия пред бежанския поток на границата на Гърция с България и Македония. Идея, която не е по вкуса на Берлин и Брюксел.


"Трябва да дестваме заедно. Контролирането на мигрантските потоци може да е повод за разделение. Но не мисля, че затварянето на границите е добро решение", изтъкна Федерика Могерини, ръководител на външната политика на ЕС. 

 

ЕК даде ултиматум на Гърция до три месеца да си реши проблемите с бежанците и границите, ако иска да избегне замразяването на членството й в Шенгенското споразумение. 
Австрия пък е за твърда линия и радикални мерки за достъпа на имигранти.

 

Рядко европейското семейство се е събирало с толкова разногласия и разправии, както на този Съвет.

 

Репортер: Антоанета Николова