От април ще има и нови 640 000 направления

 

"За две години ние сме осигурили допълнително 56 милиона лева повече в доболничната помощ. Това е следствие на година и половина яростна битка за защита на вашите пари - по начина, по който ги харчат държавата и Здравната каса". Това заяви за "Събуди се"

Още по темата

здравният министър Петър Москов, като гарантира допълнителни 36 милиона лева за доболнична помощ за тази година. 

 

По думите му, дебатите в парламента по вота на недоверие тази седмица не са били за здравеопазване, а за политика.

 

Москов обяви, че контролът в болниците ще бъде строг и нито  лечебно заведение няма да бъде по-малко финансирано от миналата година. От април влизат в сила и новите условия, гласувани в надзорния съвет на здравната каса.

 

Министърът посочи, че разчетите на Здравната каса и новият рамков договор, който влиза в сила от април, осигуряват нови 640 хиляди направления в сравнение с миналия период

 

"Отпуснато е и финансиране за нови 230 хиляди профилактични прегледи за децата до 18 години. Въвеждат се над 5 милиона броя нови изследвания, които лекарите ще могат да назначават и които ще бъдат заплащани от Здравната каса", посочи той. 

 

"Аз не казвам, че ще цъфнем и вържем от следващия месец и всички ще се живи и здрави, но това е една добра стъпка", подчерта Москов. 

 

"Още сега държавата гарантира увеличение на заплатите на медицинския персонал в спешните отделения на болниците. Това вече е факт - лекарите ще получават 1500 лева, а сестрите - по 900 лева, и то не въз основа на моментната си численост, а по щат. Ако има трима лекари, а щатът е за шестима, болницата ще получи възнаграждение за целия щат", уточни той.щ