Към Гърция тръгнаха няколко камиона, натоварени с палатки, одеяла и походни легла

 

България изпрати хуманитарна помощ на бежанския лагер в Идомени. Рано тази сутрин към Гърция тръгнаха няколко камиона, натоварени с палатки, одеяла и походни легла. 

 

Още по темата

Помощта за мигрантите е в отговор на молба от гръцките власти, постъпила във външното ни министерство.

 

Хилядите блокирани на гръцко-македонската граница ще получат като помощ от българската държава 155 палатки, 150 походни легла, над 4 800 одеала, спално бельо и дърва за огрев. Помощта тръгна рано тази сутрин от пункт „Кулата”. 

 

„Всичко е предназначено за Идомени. Там са поискали гръцката страна да предоставим тази пратка, така че натам отиваме”, заяви Анжелина Тотева, началник на кабинета на министър-председателя. 

 

„Натискът в съседна Гърция е изключително голям. Ние не сме в състояние да отговорим 100% на техните нужди, но така или иначе подадена ръка в най-тежкия момент се цени”, заяви главен комисар Николай Николов, директор на Пожарната. 

 

Помощта е на стойност между 150 и 200 хил евро. Тя ще бъде транспортирана до Солун и оттам към бежанския лагер в Идомени. Подготвя се и хуманитарна помощ за Македония. За там обаче съседите ни са поискали да предоставим основно храна.

 

„Ние се стремим, освен да помогнем на хората, изпаднали в беда, да бъдем готови и за реакция от наша страна, така че да поддържаме достатъчно резерв”, заяви комисар Николов.

 

Българските власти отново успокоиха, че бежанската вълна е далеч от страната ни. Поне засега. И се похвалиха с добра стиковка.

 

„И да призова към спокойствие жителите, както на общините Петрич и Сандански, така и на територията на цялата област Благоевград, вследствие на непрестанните учения и подготовка вече имаме прекрасна стиковка между Гранична полиция, жандармерията, както и части на българската армия, така че, мисля, че сме подготвени”, заяви Бисер Михайлов, областен управител на Благоевград.

 

Репортер: Екатерина Николова