Разследването е приключило и предстои делото да бъде внесено в съда

Още по темата

 

Четирима души са обвинени за взрива във фабриката в Горни Лом, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров.  

 

Собственикът на завод „Миджур” Валери Митков и още трима души са с повдигнати обвинения за трагедията, която отне живота на 15 души и рани две жени. При инцидента загина и синът на собственика на "Миджур" Валери Митков - Емил.

 

След над 140 направени експертизи и повече от 50 разпита, разследващите са стигнали до извода, че взривът в завода е предизвикан от случайно възпламеняване. Няма данни за умишлено предизвикан взрив. Налице е обаче неспазване на техническите правила за работа, съхранение и утилизация на боеприпаси. От прокуратурата твърдят, че там се е работило по „примитивен начини”, а мини са утилизирани дори с чукове. Изчислено е, че имуществените щети от взрива са на стойност 517 528 лева. 

 

"Няма индикации, че взривът е причинен от външно лице. За съжаление, трима от виновните са загинали. Става дума за директора на завода Валери Цонкин, Мирослав Чернев, който е бил началник на цеха за утилизация и изпълнителният директор инж. Емил Митков. Обвинена и е инж. Палма Иванова, която е работила като инспектор „Здравословни и безопасни условия на труд и противопожарна безопасност” в завод „Миджур”. Тя е нарушила редица наредби", съобщи директорът на Националната следствена служба Евгени Диков.

 

Обвинена е и Ивелина Бахчеванова, която е оглавявала Дирекция „Международно контролирана търговия и сигурност“ в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, била е и секретар на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение.

 

Обвинен е и Божидар Василев - бивш началник на отдел „Контрол върху общоопасните средства“ (КОС) в Дирекция „Охранителна и пътна полиция“ на МВР. 

 

През 2009 година той е дал разрешение за производство на взривни вещества, огнестрелни оръжия и боеприпаси на територията на завод "Миджур" до 06.07.2012 г., с което е разрешил нерегламентирани в закона дейности по утилизиране на някои видове противопехотни мини, които не са загубили способността си да детонират и подлежат на унищожаване чрез взривяване.

 

По този начин Василев е дал възможност на фирмата да произвежда взривни вещества за граждански цели и да извършва дейност по утилизация на оръжия и боеприпаси. През 2012 година пък, без да е спазена законовата процедура, е дал на фирмата разрешение за утилизиране на противопехотните мини, въпреки че те са били боеприпаси с експлозивно действие. Тъй като те не са били загубили способността си да детонират, е следвало да се унищожат чрез взривяване.

 

Валери Митков е на свобода срещу гаранция от 20 000 лева. Божидар Василев, Ивелина Бахчеванова и Палма Иванова са с мерки за неотклонение „подписка“.

 

От прокуратурата обясниха, че са изпратили до Министерския съвет препоръка да има контрол на всички заводи, които се занимават с утилизация на боеприпаси. От държавното обвинение обаче така и не са получили отговор дали е направено нещо за изпълнението на препоръката.