Протести се провеждат в 11 града в страната

 

Стотици лични лекари от няколко области днес спряха приема на пациенти. Протести се провеждат в Пловдив, Бургас, Видин, Добрич, Плевен, Силистра, Сандански, София-област, Стара Загора, Търговище и Хасково.

 

В протеста се включиха 70% от джипитата. Според тях реформата в сектора превръща лекарите в администратори. Друг мотив за недоволството им е недостигът на направления.


Според джипитата приетият вчера от Здравната каса анекс към Националния рамков договор е незаконен, защото не е подписан от Българския лекарски съюз.

 

Преговорите между здравния министър и ръководството на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари продължиха близо два часа. Въпреки това до конкретни резултати не се стигна. Стана ясно обаче, че Петър Москов е готов да удовлетвори част от исканията на протестиращите медици. 

 

Междувременно стана ясно, че джипитата вече няма да бъдат санкционирани, ако надвишат лимита за направления. 

 

"Когато на ниво районна здравна каса се изчерпат направленията, тогава ще има санкции", уточни Москов. 

 

И още един компромис: здравното министерство се отказва да намали прегледите на диспансерно наблюдаваните хипертоници от четири на два. 

 

Други лекарски желания вероятно ще останат неизпълнени. Затова и поне засега краят на недоволството не се вижда. Това, което се знае вече е, че някои джипита възнамеряват да прекратят договорите си със Здравната каса.

 

 

Днес личните лекари в Пловдив спряха работа за един час, между 10 и 11 часа. Те напуснаха кабинетите си и заключиха вратите за пациентите. Същото ще направят и между 16 и 17 часа днес. Недеоволствто на лекарите вбеси пациентите, които чакаха да получат спешна медицинска помощ, защото не получиха такава.

Още по темата


Докато общопрактикуващите лекари в Пловдив протестираха, нямаше дежурни кабинети, които да поемат чакащите пациенти и това разгневи болните.

 

Утре протестът на лекарите в Пловдив ще е по-мащабен. Те ще се вдигнат на бунт пред Регионалната здравна инспекция от 10 часа. Протестът им ще продължи два часа.


Близо 140 лични лекари от Хасковска област спряха работа в 11 часа. Кабинетите останаха затворени, но има дежурни.

 
Точно в 11 медиците от Хасково залепиха предупредителни съобщения и затвориха кабинетите. И макар пациентите да знаеха за протеста, не го подкрепиха. Сред последните, минали преглед, е 3-годишният Краси.


„На антибиотик сме”, обяснява Надя, майката на Краси.


Повечето пациенти знаеха за протестите, затова до напрежение не се стигна. И въпреки че исканията са за доброто на пациентите, те не са съгласни с формата на недоволство.

 

Недоволните медици свикват национален протест на 6 април. 

 

 

Недоволните лекари предупреждават, че им е все по-трудно да помагат на пациентите си. Те настояват не за оставки, а за диалог. Категорични са, че няма да има върнат пациент в тежко състояние. Протестът ще продължи и в следващите дни.


И отговорът на здравния министър - Петър Москов беше извикан от опозицията в парламента, за да обясни защо се е стигнало до масовия бунт на личните лекари. Какво каза той - гледайте във видеото!


Репортери: Благой Бекриев, Димитър Иванов

 

Видео: БГНЕС