Високи води и адреналин

 

Десетки любители на водните спортове в бързи води събра официалното откриване на тазгодишния рафтинг сезон. По традиция това стана на пролетно пълноводната река Струма в Кресненското дефиле, което отдавна се е превърнало в любимо място за спускания на приятелите на рафтинга и каяка.

 

На официалното откриване дойдоха представители на почти всички клубове и отбори от страната, както и от три клуба от Румъния, които участваха и в завършилия в навечерието на официалното откриване пореден курс за гидове на лодки. 

 

Заместник-кметът на Община Кресна Валентин Стоичков, който също присъства на откриването на сезона, заяви, че общината ще продължи да подкрепя начинанията на любителите на водните спортове и съобщи, че вече е завършен проектът за изграждането на рафтинг център и трасе за рафтинг на територията на град Кресна. Основен акцент в неговата работа ще бъде обучение и тренировки на деца и младежи и формиране на отбор, организиране на състезания.

 

Видео: БГНЕС

 

Тази година календарът на Българската федерация по рафтинг предвижда организиране на държавното първенство на България на река Струма. Ще се състои и състезание за Европейската купа. Най-добрите български състезатели ще се готвят и за участие в европейско първенство в Словения, а пикът ще бъде в края на годината със световния шампионат в Дубай на изкуствен канал.

 

Екип на „Събуди се” също отиде там, за да се срещна с организаторите и да разбере какво трябва да знаем преди да се пуснем с лодка в бурните води на реката.

 

 

Репортер: Василена Гръбчева