Целта е да се използват нови съоръжения, които харчат много по-малко ток от старите

 

Сменяме асансьора в блока с пари от Европа. Това предвижда нов етап на програмата за енергийна ефективност. Целта е в сградите да се използват нови асансьори, които харчат много по-малко ток от старите. 

 

Новите асансьори у нас са рядкост. Според експертите близо 80% от тях са технически неизправни, а средната им възраст е 50 години. От лятото обаче това може да се промени. 

Още по темата

 

Ако живеещите в даден блок сменят своя над 50-годишен асансьор, ще имат не просто по-голяма сигурност, но и по-ниски сметки. 

 

Ако влезе в сила, новата програма ще даде възможност на хората да изтеглят заем, с който да монтират модерен асансьор. От отпуснатите пари след това ще им бъдат опростени 20%. 

 

Въпреки че финансирането няма да е 100%, експертите са категорични, че идеята е добра. Веднъж подменен, асансьорът ще се отблагодарява с години на ползващите го. 

 

Според специалистите новите асансьори са с предимство и от гледна точка на здравето и живота. Цялостната подмяна на съоръженията у нас би отнела средно между 15 и 20 години, прогнозират експертите. 

 

Субсидията за смяна на съоръженията ще бъде отпускана само за многофамилни жилищни сгради и за асансьори с най-висок енергиен клас.

 

Репортер: Ивомира Пехливанова

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си