Трябва ли да се забрани носенето им на обществени места в България?

 

 

Пазарджик се превърна в града на бурките. Вероятно неслучайно именно там и в разгара на делото за радикален ислям главният прокурор Сотир Цацаров поиска да бъде въведена забрана за бурките на обществени места и в училищата. 

 

Ограничението за носене на религиозния символ на публични места предизвика недоволството сред жените от пазарджишката махала. 

 

По време на социализма пазарджишкият квартал „Изток” е ромска махала, но постепенно през последните 20 години се превръща в мюсюлмански квартал. Повечето от мъжете там ходят с дълги бради, а голяма част от жените с бурки.

 

Една от първите жени в махалата, които се забулват още преди 10-години е Анка - съпругата на скандалния имам Ахмед Муса Ахмед. Анка твърди, че жените в квартала слагат бурките по желание, никой не ги задължавал насила. 

 

„Какво радикално има в исляма? Ама всеки както иска, така го тълкува. Ние не сме опасни хора. Един път в България да го разберат. Ние само искаме спокойно да си живеем”, заявява Анка. 

 

Ако главният прокурор забрани бурките, в квартала в Пазарджик заплашиха да се вдигнат на бунт.

 

Темата коментираха и Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО, и Харалан Александров, социален антрополог. Гледайте във видеото