Омбудсманът коментира дейността на колекторските фирми и арбитражните съдилища

 

"Част от монополните дружества са готови да продадат дълговете на своите клиенти на колекторска фирма. Появили са се и колекторски фирми, които купуват отдавна просрочени и погасени по давност дългове на граждани, които не могат да бъдат събрани по нормалния ред” коментира в студиото на „Събуди се” омбудсманът Мая Манолова.

 

"България е страната на абсурдите, на монополите и произволите. В една нормална държава арбитражните съдилища са няколко и те гледат по няколкостотин дела. В една нормална държава тези институции възникват като средство за извънсъдебно решаване на спорове между търговци, а не между граждани и монополист, създал сам арбитражен съд", коментира още тя. 

 

 Мая Манолова разказа и повече за кампанията, която тя и БЧК започнаха -   „Великден за всеки“ - „Дари празник на баба и дядо“.  Целта на инициативата е да бъдат подпомогнати с ваучери за 20 лева най-нуждаещите се пенсионери. „Парите на хората ще се превърнат във ваучери, с които може да се пазарува в 5000 магазина в страна. Разпределението на средствата ще стане с подкрепата на местната власт и на БЧК”, обясни Манолова. 

 

 

Средствата се набират до 25 април по банкова сметка в СИБАНК, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е – Българския червен кръст (БЧК):

 

IBAN: BG03BUIB98885029906100 
Банков код: BUIBBGSF 
или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС