Расате: У нас всеки глупак има право на мнение

 

Видео с кадри от граждански арест на нелегално преминали българската граница разбуни духовете в социалните мрежи и повдигна въпроса редно ли е подобни доброволни патрули да задържат хора. 

Още по темата

 

„Трябва да проследим защо се появява проблемът с гражданските арести. На първо място това е фундаменталното схващане на демокрацията, че всички хора са равни и имат равни права. Последиците от това погрешно схващане дават своето отражение, а именно, че всеки глупак има право на мнение. Второто по-лошо мнение е, че мнението на всеки глупак е равнопоставено с това на хора, които са специалисти по национална сигурност”, заяви в „Здравей, България” Боян Расате от Българския национален съюз.

 

„Ако приемем, че България е една болница, която би трябвало да се управлява от квалифициран персонал, то България в един даден момент вече се е превърнала във ферма, в която управлението се е иззело от прасетата, санитарите и чистачите. Най-алчните прасета са все по-нагоре в пирамидата на управление. Как искате от прасета, които управляват тази болница, превърнали я във ферма, да дават адекватни решения на проблеми, свързани с националната сигурност”, попита Расате.

 

„Незаконното преминаване на граница от мигранти всъщност не е престъпление и не се преследва наказателно. Практиката по отношение на бежанците, която датира още от Първата световна война, е една – лично волеизявление на човека, тоест, аз съм бежанец. Оттук нататък следва проверка дали всъщност тези са бежанци, или не”, коментира от своя страна адвокатът Николай Хаджигенов.

 

Той допълни, че според европейската статистика много малък процент от тези хора се оказва, че не са бежанци и се екстрадират. По отношение на кадрите във видеоклипа адвокатът е на мнение, че става въпрос за арест с незаконно оръжие и със заплаха и принуда, тъй като никой доброволно не ляга на земята.

 

„Разказите как сам човек залавя с голи ръце 15-20 души са само хуморески. Задържането и слагането на тези свински опашки е престъпление, защото е незаконосъобразно”, допълни Хаджигенов.