Има един пострадал работник

 

Тежък инцидент в оръжейния завод „Арсенал” в Казанлък. Двама души загинаха, а трети беше ранен при взрив и пожар в барутния цех на предприятието.

 

Смъртта си при инцидента намират 53-годишният заместник-директор на завода и специалист по взривовете Върбан Пешков и 41-годишният Румен Райчев. И двамата - дългогодишни служители в „Арсенал”. И двамата са починали в следствие на изгаряния.  

 

 

Във военния комплекс веднага след пожара влязоха пожарна, полиция и линейка, както и екипи на Регионалната дирекция на "Пожарна безопасност и защита на населението". 

 

„Малко след 10:20 ч. постъпи съобщение за експлозия в завод 3 на „Арсенал” в помещение за обработка на оръжие и арсенали. Екипите, пристигнали на място, са установили загинали двама души. Третият е ранен. Вследствие на взрива има нанесени материални щети върху сградата. Няма опасност за населението”, съобщи за Нова директорът на областна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” Никола Николов. 


„Категорично няма опасност от замърсяване в района. В района ще пристигне мобилна лаборатория, която ще направи замерване чистотата на въздуха на място. Няма опасност от нови взривове”, успокои населението Никола Николов. 

 

"Човешка грешка е причина за взрива". Това мнение изрази пред Нова ТВ шефът на завод "Арсенал" Николай Ибушев. По думитуе му не става въпрос за взирв, а за запалване, при което са загинали двама души. Те са получили силни изгаряния. 

 

Окръжната прокуратура в Стара Загора започна разследване по случая. По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров екип от двама следователи отидоха на мястото на инцидента, където бе извършен първият оглед. На огледа присъства и окръжният прокурор на гр. Стара Загора Дичо Атанасов. Изземва се техническа документация, предстоят разпити на свидетели и назначаване на техническа експертиза за установяване на причините за инцидента. До момента е установено, че в цеха е възникнала производствена авария вследствие на запалване на различни барутни съставки.   

 

Двамата загинали са дългогодишни служители в оръжейния завод. Много казанлъчани бяха изпаднали в паника заради близките си, които работят тук. 


„Естествено, как няма да дойда, жена ми е вътре, нямам никаква информация. Чувам по радиото, интересувам се какво става. Ами телефонът й дава изключен. Притеснявам се. Не знам какво става”, разказа Георги Карагьозов. 


"Създадена е специална група, която да разследва причините, довели до трагичния инцидент", потвърди областният управител Георги Ранов.


„Не е вследствие на взрив, а станало интензивно изгаряне. Защото ако беше взрив щеше да има съборени сгради, а няма съборени сгради или най-малко прозорци и от други помещения. В момента има представители от всички организации инспекцията по труда, РИОСВ са направили своите изследвания дали има някакво замърсяване. Няма опасни вещества, които са във атмосферата, няма опасност и за хората, които работят”, обясни областният управител на Стара Загора Георги Ранов. 


По време на инцидента в помещението е имало 6 души, които са успели да се евакуират. Няма опасност за жителите на Казанлък след инцидента. Не е прекъсвал работния процес в останалите заводи на Арсенал.

 

 

 

Припомняме, че през февруари 2014 г. 63-годишен работник загина при взрив в оръжейницата на "Арсенал" в град Мъглиж. Починалият Георги Костадинов от село Шаново бе в критично състояние, с раздробени крайници, липса на съзнание, затруднено дишане, с обгаряния на цялото тяло. 

 

На 11 и 12 септември 2012 г., имаше серия от взривове в оръжейницата. Тогава премиерът Бойко Борисов разпореди пълна проверка на дружеството. Резултатите от проверката не бяха оповестени публично. 

 

При друг инцидент на 21 юни 2011 г. в същия този цех в Мъглиж, пострада тежко една жена, която почина по-късно от раните си в казанлъшката болница. 

 

Репортери: Георги Манев, Яна Николова