Северна Европа бе обсипана от радиоактивни материали, хиляди напуснаха домовете си

 

Днес се навършват 30 години от трагедията в Чернобил. На тази дата след авария в реактор №4 на атомната централа става най-тежката ядрена катастрофа в историята на човечеството. Близо 300 000 души са принудени да напуснат домовете си. А междувременно цяла Европа е обсипана от радиоактивни материали. 

 

Облакът вредни частици след експлозията засипва първо Северна Европа, а след това засяга и Източна, включително и България. Тогавашните съветски власти, а покрай тях и българските, не съобщават своевременно за аварията, което довежда до катастрофални последици.

 

Според доклад на "Грийнпийс" от 2006 г. Чернобилската катастрофа е довела до над четвърт милион случая на рак, от които почти 100 000 са се оказали фатални. Според експерти трагедията ще отнеме живота на 16 000 европейци до 2065 г. По традиция тъжната годишнина беше отбелязана с възпоменателни церемонии на много места в Украйна.

 

В момента над авариралия блок се изгражда нов специален купол, който да предотврати разпространението на остатъчна радиация. Конструкцията, която е с размери 120 метра височина и 280 метра широчина, е на стойност близо 1,5 млрд евро.

 

В навечерието на тъжната годишнина Европейският съюз обеща допълнително финансиране от 20 милиона евро за овладяване на последиците от ядрената катастрофа. Досега международната общност е отпуснала над 2 милиарда евро за почистване и предотвратяване на по-нататъшно заразяване в Чернобил.