Започват масови проверки за условията на труд на строежи, заведения, хотели и мини

 

 

Започват масови проверки за условията на труд на строежи, заведения, хотели и мини. Оказва се, че всяко второ нарушение е за неспазени норми за безопасност. 

 

Липса на предпазители на машините и съоръженията или липса на блокировки, необезопасени площадки, отвори в строителството – това са най-честите нарушения според Виолета Добрева от Главната инспекция по труда.

 

Затова работният ден на една строителна площадка започва с инструктаж.

 

Още по темата

„В строителството е по-трудно, защото има голямо текучество на хора, но когато има непрекъснат контрол на работното място – не е проблем. Свикват”, заяви Валентин Панев – инспектор по здравословни и безопасни условия на труд в строителна фирма.

 

За 20 години по строителните обекти Кямил научил, че без каска и обезопасяване на площадката – работа не се започва. 

 

„Спазваме ги с почти всичко – с работно облекло, с обезопасени колани – всичко, което се изисква в бранша”, уверява Кямил Кямил.

 

Именно в строителството, в тежките производства и селското стопанство са открити най-много нарушения при безопасния труд. След проверките на десетки строежи са спрени машини, съоръжения и дори цели работни места.  

 

„Когато при проверка установим, че не е обезопасено едно работно място, задължително прибягваме към спиране”, заяви Виолета Добрева, ГД „Инспектиране на труда” в ГИТ.

 

Затова седмици преди пика на лятото инспекторите тръгват към строителни площадки – на метро, магистрали, сгради и саниране. Под лупа ще се следят и газ станции и бензиностанции, както и рисковите производства. Проверки ще им и във всички хотели и ресторанти.

 

„Приоритет са проверки, свързани с разпределение на работното време, лица без договори и безопасни условия на труд”, обясни Виолета Добрева.

 

Заради работа при жега, шум или запрашеност през миналата година са наказани над 16 хиляди работодатели.