Инспектори влизат в кухните на хотелите

 

Масирани проверки на Българската агенция по безопасност на храните за качеството на абитуриентската вечеря. Инспектори влизат в кухните на хотелите, в които ще има балове. Заповедта, за по-строг контрол на празничната вечеря, е от вчера.


Кухнята на един от големите великотърновски хотели беше проверена днес от Агенцията по храните. В нея ще трябва да се приготви вечерята на стотици абитуриенти от Велико Търново и региона.


„Започваме да проверяваме самият обект на място в хладилните съоръжения, кухня, изискаванията за работно облекло на персонала, здравни книжки, документация, удостоверението най-вече. Попълване чек-лист и доклад, ако има някави забележки отбелязваме административни мерки или не”, коментира д-р Магдалена Димитрова, инспектор в БАБХ – В. Търново.


След инспекцията нарушения в кунята  на този ресторант не бяха открити. От управата поясниха, че менюто за вечерята на абитуриенти е специално и специфично, тъй като групите попадат в категория „ученици“. А там не бива да присъстват определни храни.


„Алергените спазваме. И задължително трябва да има сертификат за качество и стандарт за качество. За целта ние за това работим с компании, които имат наложен този стандарт да нямаме притеснения, когато имаме такива проверки”, коментира Иво Стайков, комплексен управител.


Внезапни проверки за качеството на храната в ресторантите ще има и извън работно време, предупреждават от Инспекцията по храните.


Регулярните проверки на инспекторите ще продължат до 25 май, когато приключва по-голямата част от абитуриентските балове.


Репортер: Мартин Георгиев