Жителите на общината отново излязоха на протест, за да отбележат годишнината

 

Гърмен отново на бунт. Тази вечер жителите на общината отново излязоха на протест, за да отбележат годишнината от размириците там. На 23 май миналата година бой между българи и роми взриви общината, а протестите не стихнаха цяла година. 

 

Мирно шествие тръгна от центъра на общината към ромската махала. Хората са спокойни, но все още са гневни на кметската управа. Те твърдят, че има бездействие на общинската администрация и настояват незаконните постройки да бъдат съборени. Закинаха се, че ако това не стане, няма да спрат да протестират.

Още по темата

 

Зачестили ромски кражби и забележка за силна музика доведоха до сблъсък между българи и роми преди една година. От ромската махала полетяха камъни. Имаше и ранени. Започна серия от протести. Местните поискаха незаконното ромско гето да бъде премахнато. Багери влязоха в махалата. От над 100 - събориха десетина постройки.

 

В годината избори всички очакваха решение на проблема. Такова обаче не дойде. Тази пролет това доведе до нови протести. Хората поискаха сметка от кмета.

 

По закон всички къщи в ромския квартал трябва да бъдат съборени. Дали и кога това ще се случи - не е ясно.

 

Репортер: Екатерина Николова

 

Видео: БГНЕС