Херцогът на Единбург навърши днес 95 години

 

В катедралата "Сейнт Пол"  в Лондон се проведе пищна церемония във връзка с годишнината на кралица Елизабет II. Във Великобритания днес започнаха официалните тридневни тържества, свързани с рождения й ден. Те съвпадат и с рождения ден на принц Филип, който днес навършва 95 години.

От Бъкингамския дворец пък разпространиха официален портрет на съпружеската двойка. Портретът е шестият и последен от серия, заснета от известната американска фотографка на знаменитости Ани Лейбовиц в замъка Уиндзор непосредствено след великденските празници.

Портретната фотография в меки тонове и розов акцент показва дискретно усмихнатите кралица Елизабет Втора и принц Филип. Нейно Величество носи жилетка в бледорозово със златни копчета, съчетана с риза на розови и бели райета. В бледорозов цвят са също ризата и квадратната кърпичка в джоба на светлокафявото сако на херцога на Единбург.

Елизабет II e най-дълго властвалият монарх в британската история. Миналата година тя подобри рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория.