Вижте картините, в които самият той участва!

Лиу Болин е роден в китайската провинция Шандун през 1973 г. Учи изящни изкуства в родния си град, а през 2001 г. се дипломира в Централната академията за изящни изкуства в Пекин. Негови творби са изложени в музеи по цял свят. 

През 2005 г. Болин започва работа по проекта си "Скрити в града" (Hiding in the city). В картините участва самият художник, който обаче трудно ще разпознаете, ако не се вгледате добре, пише Vesti.bg.Идеята за "невидимия човек" е в резултат на разрушителните акции на китайското правителство през 2005 г, по чиято заповед с булдозери е разрушено незаконно построеното селище Суо Дзя Чун.

В селището се намирали ателиета на над 120 китайски художници. Сред потърпевшите от вандалската правителствена акция е и самият Лиу. В отговор на непримиримост към това той започва да "се крие" в градските пейзажи на китайската столица, за да покаже къде е мястото на съвременния китайски творец.Проектът си "Скрити в града" художникът осъществява и в други градове като Венеция и Ню Йорк.

Луи работи по всяка творба най-малко 10 часа. Помага му екип от художници, на които дава своите наставления, преди самият той да застине неподвижно в градското пространство. Тогава помощниците му започват да го пръскат с аерограф и да го мажат с четки и безвредни бои.Така Болин се слива символично в средата, в която е поставен, и се превръща в невидимия човек на снимката или в симпатичен призрак.

Източник: Vesti.bg