Триумф на популистката опозиция в Италия

За първи път в историята на Рим жена застава начело на италианската столица. 37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи беше предпочетена от 67% от жителите на града. 

Тя е член на протестното „Движение 5 звезди” на комика Бепе Грило. Само за няколко години „Движение 5 звезди” набра популярност с позициите си срещу традиционните политически партии, а на тези избори партията спечели още 12 общини в Италия. 

По темата

Вирджиния Раджи ще бъде и най-младият кмет на Рим. Любопитна подробност е, че тя събираше средства за кампанията си като сервираше пица. Родом от периферен квартал на града тя познава много добре проблемите на Вечния град. Традиционно това са дупките по улиците, транспорта и боклука.

След победата си Вирджиния Раджи обеща да бъде кмет на всички и да работи за гражданите, като призова съперниците си да бъдат конструктивна опозиция. 

„Днес победиха гражданите на Рим. Благодаря на всички, които ми повериха тази важна задача. Това е исторически ден - за първи път Рим ще има кмет жена - и то в момент, когато равните права са химера. Ще бъда кметът на всички римляни, дори и на тези, които не гласуваха за мен”, заяви тя и обеща да възстанови прозрачността в управлението.  

Половин година Рим беше без кмет и се управляваше от комисар, след като  корупционни скандали компрометираха  управата на левия  демократ Антонио Марино и общественото недоволство предизвика оставката му. Сега римляните очакват дали първите действия на Вирджиния Раджи ще оправдаят доверието, което й гласуваха.

Репортер: Антоанета Николова