Те искат нов референдум за членството на Великобритания в ЕС

Над 3 милиона британци в петицията срещу Brexit, a британският парламент разследва има ли измами в подписката за нов референдум.

 

По темата

Настроенията против Brexit се засилват, планират се нови  протестни шествия.Заради масовия наплив, работата на сайта на британския парламент, където е регистрирана петицията, беше временно преустановена. По закон за разглеждане на искането в парламента са необходими 100 000 подписа, така че темата може да бъде на вниманието на депутатите още следващата седмица.

Шотландският първи министър Никола Стърджън пък каза, че местният парламент може да наложи вето на излизането от ЕС. Не е ясно каква юридическа стойност би имало такова решение, но  то би било поредният казус, който допълва объркването около резултатите от референдума в Обединеното кралство.

 Над 60 процента от шотландците гласуваха за оставане в ЕС и твърдят, че демократичните им права ще бъдат нарушени, ако страната бъде откъсната, заради вота на англичаните. Европейският съюз каза, че разглежда Шотландия като част от Великобритания. Това кара жителите на страната да обмислят нов референдум - за независимост.