Малката островна държава продължава да пише футболната си история

Исландия продължава да пише футболната си история със златни букви. Малката островна държава се наложи с 2:1 над колоса Англия и се класира на четвъртфинал на Европейско първенство, в дебютното си участие на такъв форум, предаде Gong.bg.
 
Англия продължава да не може да прескочи елиминациите на голям шампионат, като за последно го стори преди 10 години.
 
Двубоят започна обещаващо за Англия, с ранен гол, още в четвъртата минута. Той падна от дузпа, отсъдена за фаул на исландския вратар срещу Рахийм Стърлинг. Уейн Рууни изпълни отлично удара от бялата точка, за 1:0.
 
Само две минути по-късно обаче Исландия изненадващо изравни. Английската защита заспа при едно центриране в пеналта и покри засадата, а Кайл Уокър изпусна Рагнар Сигурдсон, за да може той да реагира и да засече в мрежата!
 
Англичаните имаха нужда от десетина минути, за да се окопитят и да започнат да гледат към противниковата врата. Това обаче ставаше предимно с далечни удари към перфектния след дузпата вратар на Исландия Ханес Халдорсон.
 
По темата
Нова трагична изява на английската защита доведе до втори гол за Исландия. Гари Кейхил не успя да спре удара на Колбейн Сигторсон, на Джо Харт се намеси ужасяващо, и топката мина под плонжа му, за да влезе бавничко в мрежата.
 
Хари Кейн отправи най-добрия удар за Англия през първото полувреме в 28-та минута, след центриране отдясно на Стъридж, силно воле, но Халдорсон за пореден път спаси.
 
Стражът бе непробиваем до края на полувремето, и Исландия се оттегли на почивка с аванс от 2:1.
 
Рой Ходжсън опита да промени нещо в играта на своите като пусна в игра Джак Уилшър на почивката. Вместо това обаче, първата чиста голова опасност за второто полувреме бе за Исландия.
 
Отново английската защита не бе позиционирана добре, в 55-та минута, след центриране от корнер исландски футболист свали с глава, а Рагнар Сигурдсон за малко да отбележи фантастичен гол със задна ножица, но топката попадна право в тялото на Джо Харт.
 
Вместо Англия да започне да натиска масирано, исландците владееха положението, и в 73-та минута Севарсон отправи нов опасен удар към Харт.
 
Появата на Джейми Варди на терена също не се отрази особено, и англичаните така и не достигаха до голови възможности.
 
Исландия пропусна да реши всичко в 83-та минута, след страхотно изпълнение на Арон Гунарсон, който бе изведен от Бьодварсон очи в очи с Харт. Джак Уилшър също се опита да попречи на Гунарсон, който обаче успя да стреля от скъсен ъгъл, и Харт отрази.
 
Финалният коз на Ходжсън бе Маркъс Рашфорд, влязъл в игра четири минути преди края, и младокът внесе свежест в атаката.
 
Трите минути добавено време обаче също не стигнаха, и дори не се стигна до абсолютна обсада.
 
Така Исландия написа поредните златни букви в историята си, и още в първото си участие на Европейско първенство достига до четвъртфинал, като изхвърли с убедителна игра Англия от шампионата.
 
Информация: Gong.bg
 
 

Първият четвъртфинал ще се играе на 30 юни и ще излъчи от 22. 00 часа по БНТ1/БНТ HD. На първи юли отново от 22.00 часа ще се играе вторият четвъртфинал. Той ще се излъчва по   Diema/Diema Sport. Третият четвъртфинал е точно ден по-късно и може да го гледате в ефира на БНТ1/БНТ HD, а четвъртият – на 3 юли от 22.00 часа по  Nova/Diema Sport . 

Първият полуфинал е на 6 юли от 22.00 часа и ще се излъчва по БНТ1/БНТ HD, а вторият – ден по-късно може да гледате в ефира на  Nova/Diema Sport . Финалът е на 10 юли и може да бъде гледан, както по   Nova/Diema Sport, така и по БНТ1/БНТ HD.