Самолетът се разби малко след излитането с 53 пътници и петима членове екипаж

Повреда в двигател и грешки на пилотите са причината за катастрофата на самолет на тайванската авиокомпания "ТрансЕйша" миналата година, при която загинаха 43 души, според обявените днес заключения на разследването, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

Самолетът се разби на 4 февруари миналата година малко след излитане от летище в Тайпе с 53 пътници и петима членове екипаж. Оцеляха само 15 души.

По темата

Още през юли миналата година дешифрирането на черните кутии на реактивния самолет АТР 72-600 показа, че няколко секунди преди злополуката пилотът е казал "О, дръпнах грешната ръчка", се съобщава в текущ доклад на Съвета за сигурност на гражданската авиация.

Според публикувания днес заключителен доклад катастрофата се дължи на няколко фактора, които са довели до загуба на контрол: един от двигателите не е функционирал добре малко след излитането; екипажът на полета не е приложил правилните процедури за откриване и разрешаване на проблема и в резултат пилотът е спрял този двигател; същият пилот преди време се е провалил на тест, симулиращ повреда в двигателите, но го е взел при втория опит.
Запис, направен от любители, показва как самолетът губи височина и пада, блъска се в магистрала и пада в река.