Управляващите смятат, че трябва да бъде приет възможно най-бързо

Спешно заседание на съвета по сигурността при премиера. Темата е нов антитерористичен закон.
 
Законопроектът ще бъде внесен за разглеждане в Народното събрание още утре. Управляващите са категорични, че законът трябва да бъде въведен възможно най-бързо, защото става дума за човешките животи. 
 
По темата

Ограничаване на правата на хора, за които има обосновано допускане, че са в контакт с терористични мрежи - това предвижда приетият днес от Министерския съвет законопроект за противодействие на тероризма.

Сред мерките са ограничаване на достъпа до интернет, отнемане на възможността за работа в чужбина и дори ограничаване на мобилните телефони.

Целта на законопроекта е да регламентира механизъм за ефективното взаимодействие и обмен на информация между специализираните органи, местните власти, чуждестранните партньори и неправителствения сектор, за да се противодейства на глобалния тероризъм.

„Той е закон, който трябва да регулира действия и отношения в ситуации, които застрашават живота на българските граждани”, заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова.
 
„Балансът е много тънък – между това какви трябва да бъдат правомощията на службите и какви права на гражданите трябва да бъдат ограничени. Че ще има ограничение на правата на гражданите, трябва да сте сигурни”, заяви главният комисар на МВР главен комисар Георги Костов. „С кадифена ръкавица няма как да се бориш с тероризъм”, допълни той. 
 
Същевременно в МВР отбелязаха 137 години от своето създаване.