Оправдателните присъди станаха много, коментира още той

Оправдателните присъди станаха много”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров в специално интервю за Нова телевизия.

Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви: „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.

По темата

„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР.  С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някакси оправдателните присъди станаха много”, добави той.

В прокуратурата няма "шпицкоманда", категоричен беше Цацаров. Главният прокурор коментира и обвиненията спрямо следователя Иван Христов – човека, за когото се предполага, че е  бил близък с Димитър Желязков–Митьо Очите.

„Той бе обвинен в използване на служебното положение за получаване на неправомерна облага за развиване и осъществяване на лична стопанска дейност – хотелиерство, ресторантьорство, ремонт на мобилни апарати. Човек, който се занимава с такава дейност, не може паралелно с това да осъществява и функции на следовател”, заяви Цацаров.

„Самото функциониране на комплекса „Слънчев бряг” създава предпоставки за престъпност. „Слънчев бряг” е нещо като икономическа и административна държава в държавата и е апетитна територия за всеки, който иска да реализира средства по непозволен начин. Това са групировки, за които има данни, че през зимата са действали на територията на зимен курорт, а през лятото са в „Слънчев бряг”.

Става дума за война за територия, война за контролиране на търговската дейност. Този, който я контролира нелегално, но силово, в крайна сметка печели. Войната е за такситата, за заведенията, за местата за сладолед и всичко друго", коментира Цацаров и подчерта: „Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”.

Преди дни главният прокурор Сотир Цацаров поиска от парламента да свали защитата на Александър Методиев, по-известен като Бат Сали. Причината - депутатът от ДПС е нарушил закона два пъти - нарушение на пътя и закана да „уволнява” полицаи, спрели бус с „негови хора” – футболния отбор на ромите от Самоков.

„Този депутат се е намирал в своята община, в своя избирателен район и съзнанието му даже не е допускало, че е възможно той може да бъде спрян. Действията му спрямо полицаите показват, че той командва сякаш там. Той иска отчет от патрула и когато те показват здрави нерви и добро поведение, той започва да звъни на техния началник. Аз съм сигурен, че той е звънял и по-нагоре, но и това ще го уточним”, заяви Цацаров. 

Цялото интервю със Сотир Цацаров гледайте във видеото!