Вътрешният министър ще има право еднолично да обявява извънредно положение

Депутатите приеха антитерористичен закон. С него се дават повече правомощия на военните и вътрешния министър за сметка на гражданските свободи при извънредна ситуация.

Военните ще имат нещо като полицейски функции при терористична заплаха, тоест ще могат да проверяват документи и да задържат при неподчинение. 

По темата

Вътрешният министър пък вече ще разполага с правото еднолично да обявява извънредно положение – нещо, което досега правеха парламентът и президентът.

Министърът ще бъде и този, който ще обявява степените на готовност – зелена (постоянна готовност), жълта (предупреждение), оранжева (повишена готовност) и червена (реагиране). Нивата на заплаха ще са три, а с оглед безопасност вече всеки български гражданин ще има право да притежава до 10 предплатени симкарти.

Военни, полицаи и ДАНС ще могат да влизат в имоти, автомобили и навсякъде, където смятат, че е необходимо по време на терористични операции. Те ще са в правото си да повреждат имущество, а ние ще сме задължени да им съдействаме и да не се противопоставяме.

Всички това разтревожи част от депутатите. И все пак те казаха „да” на предложенията, защото всички са единодушни, че няма как без антитерористичен закон.

Законът беше приет с уговорката, че ще търпи промени между първо и второ четене, за да ограничи евентуални полицейски своеволия.