Отговора търси Генка Шикерова тази неделя след централната емисия на Новините на NOVA

През месец август зрителите ще могат да видят най-интересните репортажи от „Разследване в Темата на NOVA”. Тази неделя предаването припомня разкритията, които направи журналистът Генка Шикерова за злоупотреби в Агенцията за бежанците.

„Разследване” на NOVA установи, че Агенцията за бежанците купува на завишени цени храната за мигрантите. Сделките за доставка на хранителни продукти бяха обявени за незаконни и от Агенцията за обществените поръчки. „Очакванията са, когато се харчат държавни пари, да се обявяват конкурси и да се търси най-добрата оферта, най-изгодната цена. Това не се случва в Агенцията за бежанците от доста време”, коментира в „Здравей, България” разследващият журналист Генка Шикерова.

„В агенцията обществени поръчки за доставка на храна в последните няколко години няма, има само пряко договаряне с фирми”, подчерта тя. „Според мен парите ни не се харчат рационално”, коментира Генка Шикерова.
 
През лятото на миналата година от Агенцията за бежанците обявяват, че имат спешна нужда от доставка на храна за центровете за временно настаняване. Аргументът – обявената обществена поръчка се обжалва, а запасите са изчерпани. От агенцията определят ситуацията като критична и сключват договори директно с избрани от тях фирми за над 320 000 лева.
 
При почти празни бежански центрове и при прогноза за намаляване на потока от хора, малко преди Коледа, Агенцията за бежанците сключва втори договор и харчи още над 800 000 лева, вместо да обяви обществена поръчка. Основната част от продуктите са купени на цени, по-високи от пазарните. Какво още разказа Генка Шикерова вижте във видеото от „Здравей, България”. 
 
Още за скъпите храни за бежанците гледайте в „Разследване” – тази неделя след централната емисия на  Новините на NOVA.