Това решение изглежда странно, но само на пръв поглед

Състезанията по плуване в Рио предизвикаха любопитството на публиката с ред странични въпроси, като от какво са петната по телата на спортистите или кой каква усмивка и зъби има.
 
Много хора се позачудиха и защо голяма част от плувците носят по две плувни шапки на главите си?
 
 
По принцип плувците правят всичко възможно, за да стигнат финала възможно най-бързо, като в тази битка се включват и неща като обезкосмяване на цялото тяло и по-малко коса, пише Gong.bg. Затова решението за две шапки изглежда странно. Но само на пръв поглед...
 
По темата
Всъщност, обяснението е просто и фактът, че звездите на Олимпиадата Майкъл Фелпс, Катинка Хосшу и Кейти Ледецки прибягват до този вариант, не е никак случаен.
 
Първата причина е, че наличието на две шапки помага на плувците да държат своите очила плътно прикрепени на очите им, без да се мърдат. Затова и очилата се слагат върху долната шапка и под горната.
 
Втората причина също е доста интересна. Шапките на плувците са направени от различни материали, чието взаимодействие е точно това, от което се нуждаят спортистите.
 
Обикновено долната шапка е направена от латекс, който се прилепя по-добре за главата. Над нея пък е шапката, направена от силикон, която е по-удобна за взаимодействие с водата и съответно е един от елементите, които помагат за по-високата скорост на плувците.
 
Информация: Gong.bg