Концесионерът се издържа от наема на заведенията по ивицата

Безплатна сянка очаква посетителите на плаж Черноморец-изток. Това става ясно от информация на министъра на туризма Николина Ангелкова, публикувана на профила й във

По темата

„Фейсбук“, съобщава "Монитор". Там се посочва още, че министърът е бил на място, за да види какви са условията и отговаря ли ивицата на всички изисквания.

Според Ангелкова наемателят е на мнение, че приходите, които получава от заведенията на плажа, са напълно достатъчни за издръжката му и може да си позволи да предложи безплатни плажни принадлежности. Според него е важно да има конкурентост в сектора и е готов да се лиши от част от печалбата, за да привлече повече клиенти. Именно това искаме да насърчим с промените в управлението на морските плажове, пише още министърът.

Целта ни е през следващия летен сезон повече плажове да предлагат чадъри и шезлонги на цена между 2 и 4 лв., а защо не и по-малко, съобщава Ангелкова. Новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение вече е факт, като преди време беше приета и от правителството. Според новите правила стойностите за чадър и шезлонг ще са с поне 40% тежест при определяне на стопанина на ивицата.

През летния сезон са проверени над 40 плажа. Най-честите нарушения са свързани със свободната зона за лични кърпи и чадъри, както и с площите, на които са поставени търговските обекти. Но като цяло нарушенията са минимални и се отстраняват своевременно.