Празничен водосвет бе отслужен в патриаршеската катедрала „Св. Ал. Невски”

По темата

Българският патриарх Неофит оглави празнична литургия за Кръстовден и благослови учениците по повод началото на новата учебна година.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИЧНАТА ЛИТУРГИЯ ВИЖТЕ ТУК

Празничната литургия патриархът отслужи в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” заедно с Браницкия епископ Григорий - викарий на Софийския митрополит и Маркианополския епископ Константин. В литургията участваха също и архимандрит Герасим - председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, предстоятели на столични храмове и духовници от катедралата.

Много вярващи столичани дойдоха в храма преди началото на работния ден, за да запалят свещ на връх празника. На този голям празник вярващите отдават поклонение на самия кръст, на който Исус Христос е бил разпнат. По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.

След литургията патриарх Неофит отправи и молитва към Бога за да изпроси неговото благословение и закрила над българските учащи и учащи се.

"С трепет и вълнение очакваме утрешният ден - началото на нована учебна година. Стотици хиляди наши деца ще прекрачат училищния праг, за да продължат по благословения от Бога път на своето напредване в познанието и във всяка добродетел. Ето защо в този важен за църквата ден, се обръщаме и към всички наши ученици, към техните учители, родители и наставници", каза по време на литургията българският патриарх Неофит.