Преди да се гледа мярката му, 40 души протестираха в негова защита

Около 40 жители на Перущица се събраха пред съда в Пловдив, за да подкрепят кмета на Перущица Ради Минчев. Според хората обвинението срещу техния кмет е скалъпено.

Припомняме, че преди пет дни, след заседание, продължило над 9 часа, Окръжният съд в Пловдив реши Минчев да остане за постоянно в ареста. Той е обвинен, че е поискал 40 000 лева, за да даде обществена поръчка на фиктивни фирма.

По темата

Протестиращите в защита на градоначалника твърдят, че става дума за политическа нападка срещу Минчев. Възможно е да се замесени лични подбуди от различни семейства в Перущица, допускат те.

Един от хората заяви: „Това е само дим, но за да има дим, има и огън. Перущица може да избухне, за да защитим кмета си”.

В съдебната зала, където се гледаше обжалването на мярката "задържане под стража" на Минчев, имаше 20 души.

Ген. Атанас Атанасов също бе там. Той действа като втори защитник по делото. Атанасов определи обвинението срещу Минчев като политическа атака преди изборите. 

Около 14.00 ч. магистратите решиха да освободят Минчев под гаранция от 10 000 лева. Същата мярка беше наложена и на другите двама обвиняеми общински служители - Павлин Статев и Илияна Павлова 

Мотивите за по-леката мярка са чистото съдебно минало, добрите характеристики на тримата обвиняеми и трудовата им ангажираност.

Съдът не намери достатъчно доказателства по обвинението за искане и даване на подкуп, а само за длъжностни престъпления.