Първото заседание на магистратите премина под освиркванията на протестиращи граждани

Сградната инсталация - на съд. Магистратите от Върховния касационен съд ще решават дали хората, които не ползват парно, трябва да плащат за тръбите, минаващи през дома им. Без дори да я искаме, услугата ни струва доста пари.

По темата

Битката подхвана омбудсманът Мая Манолова, а нейният екип е изчислил, че ако живеем в един средноголям апартамент от 80 квадрата, на месец плащаме между 60 и 80 лева за това, че тръбите на топлофикационното дружество минават през жилището ни - без значение дали ползваме или не ползваме парно. 

Идеята е това задължение да отпадне за тези, които не ползват радиаторите си, за да се топлят. Проблемът е, че по този въпрос - законите у нас си противоречат. 

Основен коз в случая са европейски директиви, приложени в нашия Закон за защита на потребителите. Там се казва, че ако ни доставят стока или услуга, която не сме поискали, не сме длъжни да я плащаме. 

И докато се надява магистратите да се съгласят с аргументите й, Манолова загуби друга битка – Конституционният съд отхвърли искането й да признае за противоконституционни юрисконсултските такси и възнаграждения, които „Топлофикация” начислява за всяко дело и които раздуват допълнително сумата, която клиентът дължи.Следващата стъпка на Манолова – да се обърне към депутатите.