Всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда

Почти всеки ден големите вериги бензиностанции са се договоряли за цените, на които да продават горивото.

КАК НАКАЗВАТ КАРТЕЛИТЕ ПО СВЕТА

По темата

Това показват още резултатите от анализа на КЗК, с който беше констатирано, че има картел на пазара с горивата у нас. Картелното споразумение е започнало още преди 2012-а година и продължава до днес.

Всеки, който се чувства ощетен от картела за тези години, ще може да търси обезщетение в съда. Това ще стане след транспониране на европейска директива в български закон. Ако това стане, с колективен иск, ощетените ще могат да съдят участниците в картела и за пропуснати ползи.

Според Комисията за защита на конкуренциятa „Лукойл България“ ЕООД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България” ООД, „Петрол” АД и „Нис Петрол” ЕООД, която е позната за клиентите с марката „Газпром”, са се договаряли на какви цени да продават горивата на крайните си потребители. Комисията твърди, че с поведението си на пазара играчите са нарушили конкуренцията и са ощетили дребните фирми, които търгуват с бензин и дизел.

Проверката на КЗК започна в средата на миналата година. Регулаторът я започна заради анализ на сектора, в който се оказа, че между 2012-а и 2015-а година в движението на цените на горивата се наблюдават неестествени пазарни тенденции.

От антимонополната комисия подкрепиха днес тезата за монопол и с факта, че у нас разликата между цените на различните бензиностанции е в порядъка на 30 стотинки и твърдят, че разликата била далеч по-голяма в други страни в ЕС.

Проверка на NOVA показа, че във Франция няма голяма разлика между цените на предлагания бензин от различните петролни компании. Най-скъпо остава горивото в Париж и региона, а най-евтино в югозападната част на страната. Там по традиция най-изгоден е бензинът, който се предлага от големите търговски вериги. 

В Рим маржът е 10 – 15 цента, според това дали сам си зареждаш колата или служител от бензиностанцията го прави. В Италия има разлика в цените  в отделните области на страната. Ако в Рим можем да заредим  за 1,56 долара, то в Милано ще платим 1,47 долара. У нас днес, средната цена на бензин А95 е 1, 98 лева. 

До 30 дни ръководствата на шестте бензиностанции ще бъдат отново изслушани от Комисията, а след това се очаква окончателното решение. Ако то докаже, че веригите са се договаряли, санкцията за тях може да стигне до 10 на сто от годишния им оборот.