Край на протеста, след като 140 души прекараха над 60 часа под земята

Край на миньорския протест в "Бобов дол". Развръзката дойде на третия ден от подземната стачка след ултиматуми, заплахи и щурм на сградата на рудник „Бабино”. 

По темата

140 миньори прекараха над 60 часа под земята заради намалени и забавени заплати и опасността мината да бъде закрита.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА НА МИНЬОРИТЕ ВИЖТЕ ТУК

Изплащането на възнагражденията за месец август на всички миньори от мини „Бобов дол” продължава. И тази сутрин хората се наредиха на опашка за пари. При тях отново беше омбудсманът Мая Манолова, която вчера прекара с протестиращите 8 часа под земята и успя да договори временно споразумение между двете страни.

„Видях, че те работят при изключително тежки условия на труд. Заслужават много по-високо заплащане. Но тъй като няма никаква друга алтернатива, са принудени да работят тази работа. Исканията са им абсолютно основателни. Това е една малка победа, тъй като съдбата на рудника остава неясна. Обещах, че ще следя за това ангажиментите да бъдат изпълнени”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

„В момента се опитват да заплашат ръководителя ни за съдебен процес. Заплашват ни, че ще ни уволнят и ще ни съдят за загубени ползи”, разказаха в "Здравей, България" някои от миньорите, които бяха под земята.

За развръзката вероятно е повлияло и писмо на премиера Бойко Борисов. В него той настоява да бъде отнета концесията за рудника на бизнесмена Христо Ковачки, ако парите на миньорите не бъдат платени.

Междувременно управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Миньорите заявиха, че остават в стачна готовност, в случай че ръководството не спази обещанията си.

Репортер: Екатерина Николова