Той се отказа сам от него, след като Цацаров му го поиска

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Народното събрание искане за снемане имунитета на депутата от ГЕРБ Делян Добрев.

По темата

Малко по-късно ГЕРБ съобщи, че Добрев сам ще се откаже от имунитета си.

Искането на прокуратурата се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура за извършено от Делян Добрев в качеството му на енергиен министър престъпление умишлена безстопанственост, от което е настъпила щета за НЕК  в размер на 4 561 697, 27 евро. 

Причината – въпреки решенията на Министерски съвет и Народното събрание за прекратяване изграждането на АЕЦ „Белене”, не е прекратен договорът между НЕК и „Парсънс” – фирмата, избрана за консултант на проекта. Плащанията към фирмата продължили и тя е получила общо 4 561 697, 27 евро.

Това е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки задълженията, които е имал, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на решението за прекратяване изграждането на „Белене”. Не са налични каквито и да е разпоредителни действия и издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на Българския енергиен холдинг и респективно – Националната електрическа компания. 

В 16 часа днес Добрев ще внесе заявление в Народното събрание, с което изразява съгласие да бъде снет депутатският му имунитет. 

От прокуратурата пък съобщиха, че с искането на имунитета на Делян Добрев "кръгът на лицата, които ще бъдат обвинени по случая с АЕЦ "Белене", не се затваря". 

„Подадох си заявлението. Не съм виновен за нищо и това бързо ще се докаже в съда. Далаверата „Белене” беше спряна от мен. Надявам се прокуратурата да намери истинските виновници”, заяви Делян Добрев.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си