Миролюба Бенатова се срещна с тях, за да разбере защо са се върнали по чиновете

Пета вечерна гимназия в София събира около 200 желаещи да се върнат в системата на образованието, въпреки че са я напуснали.

По темата

Някои от тях са зарязали учебниците преди десетилетия, но въпреки това отново са намерили мотив, за да се върнат по чиновете.

Миролюба Бенатова се срещна с тях, за да научи защо отново са в класната стая и как близките им приемат решението им.  

Новините на NOVA продължават своята "Мисия Образование", след като през последните седмици в няколко последователни теми поставиха на фокус някои от най-наболелите въпроси на българското образование.

Как се работи с първокласници, които не говорят български език? Защо децата се връщат през септември в клас по-неграмотни, отколкото са били преди ваканцията? Как липсата на добра материална база ограбва знанията им? Защо повечето учители са пред пенсия и няма кой да поеме щафетата от тях? Кой е виновен за това, че учениците често не разбират какво четат? Защо има неравенство в българското училище? Защо в специалност "Педагогика" се влиза с един от най-ниските балове, а завършилите педагогика не искат да стават учители?  Къде се загуби дисциплината в клас? Някои от отговорите и възможните решения видяхме през погледа на лицата на NOVA Невена Василева, Ники Дойнов, Ани Салич, Христо Калоферов, Мия Димитрова, Галя Щърбева и Мира Иванова.

Вече втора година "Мисия Образование" има своето запазено място в публицистичните предавания и Новините на NOVA. Не пропускайте серията от репортажи на кампанията, които показват големите проблеми, възможните решения и добрите примери – в ефира на "Здравей, България" по NOVA. Защото образованието е отговорът на всички големи въпроси, то е мисия за всеки от нас. 

Вашите сигнали за нередности в образованието можете да подавате в секцията "Мисия образование", като ни пишете във Facebook страницата на Новините на NOVA или на имейл novinite@ntv.bg.

Още от "Миролюба Бенатова представя" гледайте ТУК.