Интригата се заплита, коментират от социологическата агенция

Интригата в изборите се заплита, изходът от потенциален балотаж Цачева – Радев става все по-неясен.

По темата

Данните са от експресен телефонен сондаж на „Галъп интернешънъл“, който цели да улови новата ситуация – след подкрепата на ДПС към Пламен Орешарски. Сондажът е проведен сред 1003 души, от 23 до 25 октомври. Възложител и изпълнител на изследването са „Галъп интернешънъл“, които са и финансирали и неговото изпълнение.  

За първия тур Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред Радев (16,3%) – на база всички имащи право на глас. Продължава укрепването на позициите при Красимир Каракачанов (8,1%).

Калфин, Трайков и Марешки продължават да се движат в „пакет“ около 5% от всички имащи право на глас. Близо след тях са Орешарски (3,8%) и Татяна Дончева (2,9%). Явно започва осезаем растеж при Пламен Орешарски на фона на предишно изследване на „Галъп интернешънъл“, коментират от социологическата агенция. 

"Декларативната активност към днешна дата може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас - според избирателните списъци. Опцията „не подкрепям никого“ за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално - на този етап може да бъде само хипотеза", отбелязват от "Галъп". 

По всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цецка Цачева и Румен Радев, коментират от агенцията. Очакваното наличие на опция „Не подкрепям никого“, както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%.

Максималното стандартно статистическо отклонение при 50-процентните дялове е ±3%. Един процент от извадката отговаря на 56 000 души. Възложител и изпълнител на изследването са „Галъп интернешънъл“, които са и финансирали и неговото изпълнение.  

Сондажът може да послужи за най-общ ориентир. Данните не са прогноза за президентските избори, а отразяват моментната картина на декларативните нагласи., уточняват от "Галъп".