Основните партии и ЦИК неглижират референдума, на мнение е омбудсманът

"Поздравявам депутати за промяната на изборните правила в последния момент. Взетите решения бяха добри. На практика те дадоха възможност на българите зад граница да упражнят своето право на глас. По-добре една грешка да бъде поправена късно, отколкото никога”. 

По темата

Така омбудсманът Мая Манолова коментира в „Събуди се” промените в Изборния кодекс по отношение на броя на избирателните секции в чужбина.

"Надявам се, че както депутатите проправиха в последния момент тази своя грешка, все ще се намери удобен момент, в който да поправят и друга грешка – дискриминацията между българите, които живеят в Германия, Швейцария и Америка. Те имат еднакви паспорти, а разделянето по признака къде живееш е неприемливо. Готова съм да сезирам отново Конституционния съд, но се надявам депутатите да преосмислят позицията си”, заяви Манолова.

Във връзка с това, че ако не гласуваме два пъти на едни и същи избори, ще ни заличат от избирателните списъци, тя коментира, че е изпратила жалба, но все още няма отговор.

„Впечатлението ми е, че и основните партии, и ЦИК направиха всичко възможно, за да неглижират референдума. Като че ли се опитват да повлияят на резултата, да постигнат служебна победа и хората да не разберат същността му. Това не е добре за гражданското общество”, заяви още Мая Манолова.

На въпрос има ли сигнали за корпоративен натиск върху избирателите, тя заяви, че все още няма.