На миналите избори те бяха 145 на територията на цяла Турция, а сега са 35

Изборите в Турция се очертават по хронометър заради ограничения брой изборни секции там. На миналите избори те бяха 145 на територията на цяла Турция, а сега са 35.

По темата

Само на територията на Бурса, където се намира най-голямата изселническа общност от България, има 40 000 гласоподаватели с право на глас. 

Снощи в квартал „Минаре Чауш” на Бурса имаше сбирка. Донякъде приятелска, донякъде съседска, донякъде партийна.

Веселата част обаче бързо отстъпи място на предизборната. Част от кварталните старейшини чуха за кого и как трябва да гласуват те и близките им.

Чуха го на турски, а на български показаха, че са разбрали достатъчно.

Убеждаването дали, за кого и как да гласуват видимо не се оказа предизвикателство. Проблемът е как да го направят заради орязания брой секции зад граница.

В бойна готовност за вота по този случай се привежда и една от партиите, които на тези президентски избори ще получат доверието на изселниците. Нейният шеф в Бурса през деня е зъболекар, а вечерта - партиен координатор.

„Сметнали сме, че всеки трябва да гласува до минута, петима души ще помагат”, заяви Танер Чавуш.

Въпросът не бил на живот и смърт, а на чест.

„Искаме да покажем, че ни има, че сме силни”, заяви още той.

Че орязването на секциите е неудобство за всички смята и кметът на Бурса Реджеп Алтепе.

Що се отнася до аргументите, че Турция не е безопасна за български избори и че използва изселниците, за да се бърка в политическия живот у нас, Алтепе отсече.

„Вашите избори са много малки за нас”.

На последните избори от Турция пристигнаха около 60 000 гласа.

Ако станете свидетел на изборно нарушение, сигнализирайте и на NOVA! ЕКИПЪТ НА „РАЗСЛЕДВАНЕ“ ОЧАКВА ВАШИТЕ СИГНАЛИ ТУК. Не се колебайте да ни изпратите и снимки и видеоматериали.